top of page

Asianomistajan avustaminen rikosasiassa – mitä hyötyä siitä on?

Writer: Henrik PirhonenHenrik Pirhonen

Rikosprosessiin joutuminen voi olla uhrille henkisesti ja taloudellisesti raskasta. Uhrin oikeudet eivät kuitenkaan aina toteudu automaattisesti, ja siksi asianomistajan avustaja on usein tarpeellinen turvaamaan oikeuksiasi ja varmistamaan, että saat ansaitsemasi hyvityksen.

Asianomistajan avustaja auttaa rikoksen uhria koko oikeusprosessin ajan, mukaan lukien esitutkinnassa, neuvotteluissa ja oikeudenkäynnissä. Yksi tärkeimmistä tehtävistä on myös vahingonkorvausten vaatiminen rikoksen uhrille.


Minkälaisia korvauksia rikoksen uhri voi saada?

Rikoksen uhri voi olla oikeutettu erilaisiin korvauksiin riippuen teon vakavuudesta ja aiheutuneista vahingoista. Tyypillisesti korvauksia voidaan vaatia seuraavista:


1. Kivusta ja särystä sekä muusta tilapäisestä haitasta

Jos rikos on aiheuttanut fyysistä kipua tai psyykkistä kärsimystä, uhrilla on oikeus saada korvausta. Tämä koskee esimerkiksi pahoinpitelyä, seksuaalirikoksia ja muita väkivaltarikoksia.


Korvaussumman suuruus riippuu vammasta, sen hoidosta ja siitä, kuinka kauan kärsimystä on jatkunut. Lievemmissä tapauksissa korvaukset voivat olla muutamasta sadasta eurosta tuhansiin euroihin, kun taas vakavammissa tapauksissa summat voivat olla suurempia.


2. Pysyvä haitta

Jos rikoksen seurauksena uhrille jää pysyvä fyysinen tai psyykkinen haitta, hän voi hakea korvausta tästä. Esimerkiksi pysyvät vammat, vammautumiset tai pitkäaikaiset mielenterveysongelmat voivat oikeuttaa suurempiin korvauksiin.


3. Tulojen menetys ja muut taloudelliset menetykset

Jos rikos on aiheuttanut uhrille ansiotulojen menetystä, esimerkiksi sairausloman tai työkyvyttömyyden vuoksi, nämä menetykset voidaan korvata. Myös rikoksen aiheuttamat muut kulut, kuten sairaala- ja lääkärikulut, lääkkeet tai terapia, voivat kuulua korvattaviin menoihin.


4. Esinevahingot ja varallisuusvahingot

Jos rikoksen yhteydessä on varastettu, tuhottu tai vahingoitettu omaisuutta, asianomistaja voi vaatia esinevahingon korvaamista. Tämä voi koskea esimerkiksi ryöstöä, vahingontekoa tai petosta.


5. Henkinen kärsimys ja loukkaus

Erityisesti kunnianloukkauksissa, yksityiselämää loukkaavassa tiedon levittämisessä ja tietyissä seksuaalirikoksissa uhrilla voi olla oikeus saada korvausta henkisestä kärsimyksestä. Tämä tarkoittaa hyvitystä rikoksen aiheuttamasta psyykkisestä rasituksesta.


Miten korvauksia haetaan?

1. Rikosprosessin kautta

Asianomistajan avustaja esittää korvausvaatimukset suoraan rikosoikeudenkäynnissä, ja tuomioistuin voi määrätä rikoksentekijän maksamaan korvaukset.


2. Valtiokonttorilta haettava rikosvahinkokorvaus

Jos tekijä on varaton eikä kykene maksamaan korvauksia, uhri voi hakea korvausta Valtiokonttorilta.


3. Vakuutusyhtiöiden kautta

Joissain tapauksissa vakuutukset voivat kattaa osan rikoksen aiheuttamista vahingoista.

Kuka maksaa asianomistajan avustajan palkkion?

Monet rikoksen uhrit pelkäävät, että asianajajan palkkio olisi liian suuri, mutta useissa tapauksissa kulut eivät jää uhrin maksettaviksi. Avustajan palkkio voidaan kattaa seuraavilla tavoilla:


1. Rikoksen vakavuudesta riippuen valtio voi maksaa avustajan palkkion

Jos kyseessä on vakava rikos, kuten väkivaltarikos tai seksuaalirikos, valtio maksaa asianomistajan avustajan palkkion kokonaan. Tämä tarkoittaa, että uhrin ei tarvitse huolehtia oikeudenkäyntikulujen maksamisesta itse.


2. Oikeusapu – valtio voi maksaa avustajan osittain tai kokonaan

Jos rikos ei ole sellainen, jossa valtio automaattisesti maksaa avustajan, uhri voi silti hakea oikeusapua. Oikeusavun määrä riippuu hakijan tuloista ja varallisuudesta. Jos hakija on pienituloinen, avustajan palkkio voidaan kattaa kokonaan tai osittain valtion varoista.

3. Vakuutusturva voi kattaa avustajan kulut

Joissain tapauksissa uhrin oma oikeusturvavakuutus (esim. kotivakuutukseen kuuluva) voi kattaa avustajan palkkion. Asianajaja voi selvittää, kuuluuko tämä vakuutuksen piiriin.


4. Rikoksen tekijä voidaan velvoittaa maksamaan oikeudenkäyntikulut

Jos rikoksentekijä tuomitaan oikeudessa, hänet voidaan määrätä maksamaan myös uhrin oikeudenkäyntikulut, mukaan lukien asianajajan palkkion.


Miksi valita avustajaksi rikosoikeuden asiantuntija?

Rikosasian hoitaminen ilman ammattilaisen apua voi olla vaikeaa, ja uhrin oikeudet eivät aina toteudu ilman asiantuntevaa avustajaa. Ammattitaitoinen rikosasianajaja huolehtii siitä, että uhrin oikeudet toteutuvat ja kaikki mahdolliset korvaukset tulevat haetuiksi.


Jos olet joutunut rikoksen uhriksi ja tarvitset asiantuntevaa oikeudellista apua, ota yhteyttä meihin.


📌 Tutustu palveluihimme osoitteessa www.rikoslakimies.fi ja varmista, että oikeutesi toteutuvat!


📞 Ota yhteyttä jo tänään ja pyydä maksuton arvio tilanteestasi!

 
 
 

Comments


bottom of page