top of page
Crime Scene Investigation

Rikosjuristin tarve

Arviointityökalu

I

Alla olevaa työkalua käyttämällä saat arvioin siitä, kannattaako sinun hankkia asianajaja, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja tai oikeusavustaja edustamaan sinua rikosasiassa.

Työkalun avulla saat myös vastauksen muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

  • itsekriminointisuoja

  • oikeus vaieta

  • miten teen rikosilmoituksen'

Mikäli olet epäitynä rikoksesta tai rikoksen uhri, voimme arvioida tilanteesi täytettyäsi lomakkeen.

Rikosprosessin tavoite on selvittää, onko rikos tapahtunut ja kuka on epäilty rikoksentekijä. Tämä on oikeusvaltiossamme tärkeä prosessi ja se alkaa aina esitutkinnalla. Esitutkinnan suorittaa esitutkintaviranomainen eli yleensä poliisi. Tämä ns. esitutkintakynnys on melko matala, joten moni asia päättyy esitutkintaan todettaessa, että rikosta ei ole tapahtunut tai tekijää ei tavoiteta. Esitutkinnan jälkeen asia siirtyy syyttäjälle, jos rikosta edelleen epäillään ja syyttäjän jälkeen tuomioistuimeen, mikäli syyttäjä nostaa syytteen.

Vaikka esitutkinta on esivaihe rikosprosessissa, on siihen suhtauduttava huomattavalla vakavuudella. Esitutkinnassa kerrotut asiat ovat lähtökohtaisesti sellaisia, että esitutkinnan jälkeen niitä ei voi muuttaa, jos asia etenee tuomioistuimeen. Jos tarina muuttuu ja epäilty/syytetty kertoo tuomioistuimessa asiasta eri tavalla kuin esitkutkinnassa, syyttäjä käyttää esitutkintakertomusta osoittaakseen ristiriidan ja vain harvoin uskotaan muutettua tarinaa.

 

Eli suhtaudu esitutkintaan huomattavalla vakavuudella.

Rikoslakimies -  Lakiasiaintoimisto

Arviointityökalu

Lakimiehen on tärkeää olla mukana rikosprosessissa, sillä lakimiehen tarkoitus on pyrkiä vakuuttamaan tuomioistuin syytetyn syyttömyydestä ja vain harvioin syytetty kykenee tähän itse, sillä hän ei tunne lakia ja sen erilaisia koukeroita.

 

Vaikka syyllisyys olisi selvä, on lakimiehellä silti tärkeä rooli rikosprosessia ja hän pystyy erottamaan sellaiset tärkeät asiat mitkä pitää tuoda ilmi, jotta tuomio on mahdollisimman matala.

 

Tähän syytetty ei yleensä itse kykene.

Alla olevaa palvelua voi käyttää kuka tahansa. Palvelun käyttöehdot löydät tästä.

EPÄILTY, TODISTAJA TAI ASIANOMISTAJA


Voit käyttää palvelua, jos olet rikoksesta epäilty, rikoksen todistaja tai rikoksen asianomistaja eli rikoksen uhri. Pääset tästä arvioimaan tilanteesi ja saat tiedon, kannattaako sinun hankkia rikoslakimies tai rikosasianajaja avustamaan sinua rikosasiassa.

Saat vastauksen täytettyäsi lomakkeen.

bottom of page