top of page

Mitä lakimies maksaa?

Rikosasiassa lakimies on monesti maksuton rikoksesta epäilylle. Mikäli rikoksesta on säädetty minimirangaistukseksi vähintään neljä kuukautta vankeutta, saa epäilty/syytetty määrätyn puolustajan, jolloin lakimiehen palkkiosta vastaa valtio. Mikäli epäilty/syytetty on oikeutettu oikeusapuun, ei hänen tarvitse maksaa valtiolle takaisin palkkiota, mikäli hänet tuomitaan rikoksesta. 

Myös sellaisiin rikoksiin, joissa minimirangaistus on vähemmän kuin neljä kuukautta vankeutta, esimerkiksi vain sakkoa, voi saada oikeusapua mikäli edelltykset täyttyvät, jolloin lakimiehen palkkiosta vastaa valtio.

RIKOKSEN UHRI

Rikoksen uhrin lakimiehen palkkion kustantaa yleensä vakuutusyhtiö, mikäli uhrilla eli asianomistajalla on oikeusturvavakuutus. 

ITSE MAKSAMINEN

Mikäli henkilö ei ole oikeutettu oikeusapuun, hänelle ei määrätä puolustajaa tai uhrilla ei ole oikeusturvavakuutusta, jää lakimiehen palkkion maksaminen henkilön itsensä vastuulle. Mikäli syytetty tuomitaan rikoksesta, jää kustannukset kokonaan hänen harteillensa. Mikäli hänet vapautetaan, korvaa valtio hänen maksamansa oikeudenkäyntikulut. 

Asianomistaja saa oikeudenkäyntikulunsa takaisin rikokseen tuomitulta. Mikäli asianomistajalla on oikeusturvavakuutus, korvaa se yleensä rikoslakimiehen kulut.

Hinnoittelu

Alkuneuvottelu

Alkuneuvottelussa käydään asiaa läpi 15 minuutin ajan ja arvioidaan onko asiassa toimeksiannon mahdollisuutta. Riippumatta siitä, tehdäänkö asiassa toimeksianto vai ei, on alkuneuvottelu maksuton.

0€

Oikeusapu ja puolustajamääräys

Mikäli asiassa myönnetään oikeusapua tai rikoslakimies määrätään puolustajaksi, noudetaan oikeusapulain mukaista palkkiota. Tällöin valtio maksaa rikoslakimiehen palkkion.

110€ (alv 0%) / tunti

Itse maksaminen

Mikäli asiakas ei saa oikeusapua tai puolustajamääräystä, noudatetaan alla olevaa hinnastoa.

200€ (alv 0%) / tunti

bottom of page